Despre fotografii 360

Ce sunt fotografiile 360

Aceste poze poarta denumirea de : panorame 360 ​​de grade, fotografii VR, panorame ale realității virtuale, panorame sferice, etc.

Fotogrfiile 360 exista de mai mult de un secol. În zilele noastre, puteți vedea un avant al acestui tip de tehnologie, datorită costurilor tot mai reduse ale tehnologiei, disponibilității software-ului, abundenței instrumentelor de publicare. Unul dintre cele mai importante aspecte este faptul că internetul a făcut posibilă împărtășirea cu ușurință a acestui tip de fotografie. Fotogrfiile 360 sunt noul mod de a afișa locuri, evenimente și afaceri pe internet.

În ceea ce privește formatul panoramelor, există în esență patru tipuri diferite:

1. Panorame parțiale

pe care le cunoașteți mai ales din fotografierea peisagistică tradițională. Ele sunt create prin lipirea (asamblarea) mai multor fotografii normale împreună, una lângă cealaltă, ceea ce creează o fotografie cu un unghi mult mai larg decat ar fi posibil cu o lentilă normală.

2. Panorame cilindrice

imaginile panoramice cilindrice sunt urmatorul nivel al fotografiilor panoramice partiale. Acestea acoperă în jurul valorii de 360 de grade stanga/dreapta, dar nu în sus și în jos. Acestea sunt create prin lipirea (asamblarea) mai multor fotografii facute de jur/imprejur. Singura diferență reală față de panoramele parțiale este că trebuie să vă asigurați că prima și ultima fotografie se suprapun.

3. Panorame sferice

panoramele sferice reprezintă cel mai inalt nivel, ele nu doar captează un câmp de vizualizare de 360 de grade stanga/dreapta, dar și sus/jos. Realizarea lor este mai complexa, se poate face lipirea (ansamblarea) mai multor poze facute sus/jos, stanga/dreapta (de regula 34 poze) in softuri specializate, sau cu ajutorul unor camere foto/video dedicate, camere ce au cate 2 lentile de 190 grade fiecare si prin ansamblarea imaginilor rezulta o singura imagine 360.

4. Panorame stereoscopice

ele pot fi cilindrice sau sferice. Panoul “stereo” este alcătuit din două imagini diferite, realizate simultan cu centrele lentilelor la aproximativ 65 mm distanță, astfel încât acestea oferă iluzia adâncimii / 3D

Exemplu fotografie 360